Témakörök Bezárás

E-jegy (saját nyomtatású jegy)

Az online megvásárolt e-jegy azt jelenti, hogy a vevő az online vásárlás végén saját nyomtatójával nyomtatja ki magának belépőjegyét.

A jegyet tehát nem kell belépés előtt a pénztárban felvenni, sem postán elküldeni, ezáltal az eseményre (illetve múzeumba) bejutás a vevő számára a lehető leggyorsabbá, legkényelmesebbé válik.

Az e-jegyek használata

Hogyan "működhet" egy olyan jegy, amit bárki kinyomtathat otthon? Az e-jegy érvényességét az intézménynél működő beléptető rendszer segítségével minden esetben ellenőrzik belépéskor. A jegy működését a vonalkód biztosítja. Minden jegyen vonalkód található (karakteres formában, szám- és betűsorozatként is), amely a jegynek saját, egyedi kódja, ezzel lehet a jegyet azonosítani. A beléptető rendszer adatbázisa nyilvántartja, hogy melyek az érvényes kódok. A belépéskor a jegy vonalkódját leolvassák a beléptető rendszer készülékével, így ellenőrzik, hogy az érvényes-e. Ezáltal azt is biztosítják, hogy egy jeggyel csak egyszer lehessen belépni.

Belépéskor természetesen nem kell igazolni a személyazonosságot. Akinél érvényes jegy van, beléphet. Ha Önnek érvényes vásárlása van, de nem tudja a jegyét felmutatni vagy a vonalkód melletti kódot pontosan bemondani, akkor a kiállításra (előadásra) nem léphet be.

Nyomtatási tudnivalók

Ha olyan intézménybe vásárol jegyet, amely e-jegyet használ, akkor úgy kell készülnie, hogy a vásárlás végén a böngészőben megjelenő jegyét ki tudja nyomtatni. Lehetőleg jó minőségű lézernyomtatót használjon, mert a vonalkódolvasó csak a megfelelő minőségű vonalkódot tudja értelmezni.

Amennyiben nem rendelkezik jó minőségű nyomtatóval, az sem jelent problémát. Belépéskor a jegyvizsgáló a vonalkód alatt látható kódszámot is fel tudja használni (ha az olvasható), így a jegy ellenőrizhető, a jegy tulajdonosa beléphet. Ha sem a vonalkód, sem a kódszám nem ismerhető fel, akkor a jegy sajnos nem használható.

Ha az online vásárláskor nincs nyomtatója, akkor online vásárolt jegyét Ön később is kinyomtathatja, akár egy másik gépről. A weboldalon a Személyes adatok/Saját vásárlások menüpontot kiválasztva, majd saját azonosítóját és jelszavát megadva megnézheti korábbi vásárlásai listáját, és a jegyet is kinyomtathatja. Ugyanígy kell eljárni, ha az először nyomtatott jegye megsemmisült vagy elveszett.

Az e-jegy biztonsága

A fenti funkció használatával tehát előfordulhat, hogy egy jegyről több másolat is készül. Sőt, elvileg a jegyről fénymásolóval is készíthet további példányokat. Felmerül a kérdés, hogy az ily módon duplikált vagy többszörözött jegy többször felhasználható-e, illetve melyik példánya lesz az „igazi”.

Természetesen a jegy ebben az esetben is csak egyszer használható fel! Tehát a duplikált jegy egyik példányával annak első felhasználásakor rendben be tud lépni, az ezt követő belépési kísérleteknél azonban a beléptető rendszer megtagadja a beléptetést, és jelzi, hogy ezt a jegyet egyszer már felhasználták. Időrendben a jegy első felhasználása lesz érvényes, a továbbiak nem, függetlenül attól, hogy a jegy melyik példánya volt az eredeti nyomtatás, és melyik az erről készült másolat.

Ezért kérjük, hogy kinyomtatott jegyéről saját érdekében ne készítsen másolatot vagy további nyomtatott példányokat! Ha véletlenül kétszer nyomtatta ki a jegyet, akkor javasoljuk, hogy a biztonság kedvéért csak az egyik példányt tartsa meg, a másikat pedig semmisítse meg.

Az e-jegy elvesztéséből, ellopásából, hibás nyomtatásából, lemásolásából, többszörös kinyomtatásából eredő következményeket, esetleges károkat a vásárlónak kell viselnie.

Egyéb tudnivalók

Egyéni és közös jegy: Múzeumi jegy vásárlásakor el kell döntenie, hogy egyéni vagy közös nyomtatású jegyet kér-e.

Egyéni jegynyomtatás sematikus rajza Egyéni jegy esetén az egyszerre megvásárolt belépőjegyeket külön nyomtatja ki, azaz minden látogató számára külön jegy készül, amelyet szükség esetén ollóval szét is vághat (egy A4-es lapra kb. 4 db jegy kerül). Közös jegynyomtatás sematikus rajza Közös jegy esetén az egyszerre megvásárolt (és egy időpontra szóló) belépők egyetlen jegyként jelennek meg: a jegyen feltüntetjük, hogy hány személy belépésére jogosít. A közös jegyet akkor célszerű választani, ha nagyobb létszámú csoport érkezik úgy, hogy az egész csoport egyszerre lép be. Ilyenkor gyorsabban megtörténik a belépés előtti jegyellenőrzés, viszont az egész csoportnak egyszerre kell bemennie.
© 2021 Jegymester Kft. Az oldallal és annak tartalmával kapcsolatos minden jog fenntartva. - port.hu