Szabadtéri Néprajzi Múzeum

H-2000 Szentendre, Sztaravodai út, Pf.: 63
térkép
 


Látogassa meg 2018-ban is a szentendrei Skanzent!

Töltsön egy teljes napot a Skanzenben családjával: sétáljon a jó levegőn, töltődjön fel, gyűjtsön élményeket, kapcsolódjon ki, egyen-igyon finomakat!

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Skanzen, Budapesttől 20 km-re fekszik.
A közel 60 hektárnyi természetvédelmi területen (Duna Ipoly Nemzeti Park része) 312 kiállítási épület, 5 km sétaút, ligetes pihenőhelyek, közönségszolgálati létesítmények és csodálatos természeti környezet fogadja a látogatókat.
A múzeum nyolc kiállítási egységre ún. tájegységekre oszlik: Észak-magyarországi falu, Felföldi mezőváros, Felső-Tiszavidék, Alföldi mezőváros, Dél-Dunántúl, Bakony, Balaton-felvidék, Nyugat-Dunántúl, Kisalföld.

A már működő, úgynevezett aktív múzeumi helyszíneink mellé – ahol kicsik-nagyok kipróbálhatják a gyöngyfűzést, , a gyertyamártást, elleshetik a füvesasszonyunktól a gyógyteák kotyvasztását, kötelet verhetnek, bőrműveskedhetnek vagy hagyományos konyhatitkokat leshetnek el - most új élménypontok sorakoznak fel.
Az új gyermek-élménypontok a Skanzen már működő, gyerekeknek szóló programjait, tevékenységeit kiegészítve, tartalmas foglalatosságot nyújtanak a 3 és 12 év közötti gyerekeknek: Mesekert játszótér misztikus, mesebeli alakjaival; térjenek be árut pakolni, kiszolgálni, vásárolni a Kisboltba; játsszák el kedvenc meséjüket a Bábszínházban, készítsék el családi fotójukat a Fényképésznél, takarítsák be a termést a Gyerekgazdaságban, fejtsék meg az óriási talányokat a Csodapajtában! A gyermek-élménypontok tovább bővülnek, szeptember hónapban átadásra kerül a Fény Háza, a Fa-ház, valamint háromizgalmas pihenő.

A Skanzen egyik fő látványossága az Élő Történelem, melynek során a századforduló mindennapjai elevenednek meg a múzeum több tájegységében.
A tavaly már bemutatott produkció mellett májustól a Bakony, Balaton-felvidék tájegység is bekapcsolódik az Élő Történelem látványosságai közé, így idén már nem csak a Felföldi mezőváros közterén, hanem a felvidék lankáin is összefuthatunk régi korokat megidéző szereplőkkel a hétvégi nyitvatartás alatt (szombat - vasárnap, 10.00-16.00).

Ha a látogatás közben megéheztek, megszomjaznak látogatóink térjenek be a Jászárokszállási Fogadóba egy finom ebédre, vagy egy kávéra, üdítőre és péksüteményre a Restibe, a Pékségbe vagy a Mádi Borozóba! Jó hír, hogy szeptembertől a múzeum területén már nem csak készpénzzel, de bankkártyával is lehet fizetni.

A Skanzen területén működik az 1930-ban gyártott, 80 férőhelyes vonat, mely Európa leghosszabb, normál nyomtávú sínpályáján közlekedik, és hat megállóhelye között szállítja a látogatókat. A korhűen felújított motorvonat (BCMot 422) és a korabeli uniformist viselő személyzet nemcsak a múzeumi tájegységekbe, hanem az 1930-as évekbe is utaztatja a vendégeket.

Múzeum nyitvatartási idő: 2018. március 31.- november 5-ig, keddtől vasárnapig (hétfőként zárva) 9.00-17.00 óra között.

Kiemelt programjaink és fesztiváljaink 2018-ban:
Március 15-18. Huszáros hétvége
Április 1-2. Tavaszköszöntő Húsvét
Április 30.-május 1. Skanzen Majális
Május 20-21. Pünkösdi Örökség Fesztivál (A Szellemi Kulturális Örökség magyarországi jegyzékén szereplő közösségek találkozója)
Június 9. Hagyományaink vendégségben (Az ország minden részéről érkeznek hozzánk tájházak és hagyományőrző együttesek)
Augusztus 18-20. Betyáros hétvége
Szeptember 29. Szent Mihály-napi Népművészeti Fesztivál
Október 20-23. ’56 falun
Őszi szünet programok: október 30.-november 4. – Kukoricázz Velünk! és Bringatúrák a Skanzenben!
November 10-11. Szent Márton-napi Újborfesztivál és Libator

További infók: http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/2018-as-rendezvenyek

INFORMÁCIÓ
Az Ön böngészője elavult

Az oldal megfelelő működéséhez kérjük, frissítse azt, vagy használjon másikat! FRISSÍTÉS MOST

×